Hello from the other side
Separatutstilling av Ellen Solberg
20 juni - 5 juli
Vernissage 20 juni kl 15:00
Performance Oppløselig tilhørighet av Janne Aass ved åpning
Ellen Solberg er utdannet fra Vestlandets kunstakademi 1995 -99. Medlem av Norske grafikere, Norges billedhuggerforening, NBK og ØBK. Solberg arbeider med skulptur, installasjoner, grafikk og utsmykninger. Hun er opptatt av individet og dets egenverdi.
I dette prosjektet har Solberg konsentrert på arbeidet rundt menneskekroppen, og tilstander kroppen er i. Under utformingen med figurene har hun tenkt på at det aller første språket vi mennesker tolker og dermed forstår, er det universeselle kroppsspråket. Det er visuelt, og det er nonverbalt. I den tiden vi har vært i, med fysisk avstand der vi ikke skulle være sammen og all kommunikasjon utenfor husets vegger var digitalt, mister vi den viktige kommunikasjonen som foregår i ansiktsuttrykket og kroppsspråket. Det er anslått at ikke -verbal kommunikasjon står for 70 % av det mottakeren tolker. Det er tidløst. Det er det kunstneren har fordyper seg i med gjennom figurene, som vises for første gang i Mikrogalleri Nor på Søndre Sandøy.
De nye arbeidere har til felles at de bygger på følelser uttrykt gjennom kroppen. Det handler om menneskekroppen alene, menneskekroppen tilknyttet andre, og i nettverk med andre. Ellen Solberg er først og fremst inspirert av mennesket og kroppens sosiale liv og tilhørighet. Hun er også inspirert av alt det levende som usynlig henger sammen, som soppens forgrenede nettverk, og samspillet i trærnes røtter i jorda. Soppene for eksempel, ser helt selvstendig ut over bakken, men i bakken henger alt sammen, i et stort slektskap av kolonier. Slik vi mennesker gjør, tett usynlige bånd som holder oss sammen
Utstillingen handler om mennesker i forskjellige tilstander det kan være fysisk eller mentalt / emosjonelt i bevegelse.
«Livet leves gjennom og i kroppen, og kropper virker på hverandre. Følelser er alltid, og både glede og sorg kan uttrykkes, merkes og frigjøres gjennom bevegelser».
Sitatet er hentet fra Alice Munro. Ellen Solberg refererer til sitatet som en god beskrivelse for hva hun selv jobber visuelt med i dette prosjektet. Figurene er laget i «silk clay», det er en lufttørrende modelleringsmasse, hvor hun blander farger fra primærfarger, sort og hvit. I verket «Bodily states /Tilstander» viser hun flere selvportterter, der hun har brukt seg selv som modell. Med utgangspunktet i emosjoner og tilstander har hun visualisert kroppslige opplevelser i figurene med verbale begreper. Inspirasjonen til figurene i «Hello from the other side» er mennesket generelt, og spesielt mennesker som har gjort sterkt inntrykk på kunstneren. I verket «Soul Friend / Medvandrere», har Solberg laget «mannen i gata, hvem som helst».
Janne Aass (1960) Fokuserer i sine performancer på eksistensialisme i et drømmerisk perspektiv. Et tema er forventning i kontrast til den såkalte virkeligheten. Hun er utdannet innen teatervitenskap og har en master i litteraturvitenskap med fokus på indisk epos. Hun har skrevet scenetekster og er utdannet ved Skrivekunstakademiet i Bergen.
Om performancen Oppløslig tilhørighet sier hun “Under Corona-nedstengningen har jeg fått en ny følelse av at min kultureltbetingede person har begynt å gå i oppløsning. Mye på grunn av isolasjon der kroppen lever alene. Jeg har tenkt å lage en drømmefrekvens, med all den fantasi det kan innebære, og improviserer i forhold til omgivelsene. Hvor slutter kroppen og hva er alt det andre?”